Huijasiin, kirjotellaanpa välillä myös suomeksi – mennään fiiliksen mukaan. Kahtotaan, millainen häröpallo lopulta koko blogista kehkeytyy.

Maanantaiaamuna odotti arjen todellisuus. Kuivien vuorienrinteiden pakottamana allekirjoittanut joutui lähes koko viikon lumetushommiin erinäköisissä, -kokoisissa ja -hajuisissa Innsbruckin ravitsemusliikkeissä. Sormet ristissä, että nautitut glühweinit satavat piakkoin vuorille valkoisessa muodossa.

Tosiasia kuitenkin on, että tälläinen elämä – ”yhdelle glühweinille” meneminen päivittäin – ottaa lopussa veronsa. Maanantaiaamun kohdatessa on Nietzscheläinen maailmantuska – die Weltschmerz – käsinkosketeltavissa.

Jännä sana muuten tuo Weltzschmerz. Mitä sillä tarkoitetaan? Suora käännös suomeksi on ”maailmantuska” ja monesti se assosiodaan pessimismiin. Päätelmään siitä, että maailmassa on enemmän huonoa kuin hyvää. Asia ei kuitenkaan ole näin, sillä Weltzschmerz ei varsinaisesti ole looginen päätelmä, vaan tunteellinen reaktio maailman epätäydellisyyteen. Weltschmerz on ymmärrys siitä, että maailma on lopulta rajallinen mahdollisuuksiiltaan ja täynnä pettymyksiä, vihaa sekä kuolemaa, mutta samalla myös kaipuuta siitä, kuinka maailma voisi olla paremmin. Ymmärrys siitä, kuinka fysikaalinen maailma ei koskaan voi täyttää mielen asettamia loputtomia vaatimuksia.

Tuskailu ei kuitenkaan auta, on otettava itseään niskasta kiinni ja saatava nuo pienet viikonlopun musertamat reseptorit taas iloitsemaan jostain. Vastaus on KOKKAUS! Täydellinen, kokonaisvaltainen tehtävä selkeillä askeleilla ja lopputuloksella. Ja palkintona on (toivottavasti) herkullinen lopputulos.

Paastonajan – Faschingin – alkaessa viime tiistaina ja luterilaisen katharsiksen saavuttamisessa ruoka ei tietenkään voinut olla lihaa, joten pääruokaineena on itselle täysin uusi tuttavuus, mutta paikallinen herkku: KURPITSAKEITTO.

(Alkuperäinen resepti löytyy täältä http://atastylovestory.com/power-me-up-with-spicy-pumpkin-soup/)

Ruoanlaiton kaveriksi suositeltakoot hyvää musiikkia, kuten First Aid Kitin uusin levy, Stay Gold.

 

Asiat, joita tarvitset:

 • 1/2 kurpitsa (hokkaido)
 • 1-2 omenaa
 • 2-3 perunaa
 • sipuli
 • valkosipulia
 • kuivattuja chilejä
 • timjamia (tuoretta ja kuivattua)
 • kasvislientä
 • kanelitangon
 • omenaviinietikkaa
 • kermaa
 • öljyä
 • suolaa & pippuria
 • hunajaa
 • voita
 • (kurpitsansiemenöljyä)

 

Hommahan alkaa helposti: pilkot vihannekset – muista kuoria kurpitsa ja ottaa sen siemenet talteen – ja laitat ne kattilaan freesaantumaan timjamin sekä chilien kanssa. Paistele, niin että vihannekset hiukan pehmenevät ja saavat väriä. Koska poltat tämän kuitenkin pohjaan, niin käytä loppuvaiheessa jotain polaarista liuotinta, jolla saat raaputettua kaikki herkulliset karsinogeenit mukaan soppaan (ja omaan päähän). Itseltäni löytyi sopivasti Jallua tähän tarpeeseen.

Lisää tämän jälkeen 3-5 dl kasvislientä ja kanelitanko. Kiehuta niin kauan kunnes vihannekset ovat kypsiä. HUOM! Jos käytössäsi ei ole blenderiä (itselläni ei ollut), niin vihanneksia kannattaa muussata pikkuhiljaa kypsymisen edetessä. Tällöin tärkkelystä vapautuu liemeen pikkuhiljaa ja keitosta tulee paksumpaa.

Tässä välissä kannattaa valmistaa sekä siemenet, että omenat. Pese siemenet, ja laita kuivalle pannulle paahtumaan. Lisää lopussa hiukan hunajaa ja suolaa.

Omenat kauniiksi suikaleiksi, reilussa voissa pannulle – mukhaan hunajaa, mukaan kuivattua ja tuoretta timjamia. Lopussa tilkka omenaviinietikkaa. Omenat ovat valmiita, kun ne ovat saaneet kauniin värin.

Jossain vaiheessa keittosi on toivottavasti valmis, etkä ole polttanut sitä pohjaan. Muussaa tasaiseksi massaksi (tai sattumiksi, molemmat käyvät, emme ole sopparasisteja) ja lisää kerma. Mausta etikalla, suolalla ja pippurilla, sekä hunajalla.

Lisää kurpitsansiemenöljy (ei missään tapauksessa tarpeellinen, mutta lisää kurpitsaisuutta ja instagram-uskottavuutta), omenat ja siemenet valmiille annokselle. Esteettisen kokonaisuuden ja naisten ihailun varmistaa kokonainen timjamin oksa.

Kürrrrbis!
Kürrrrbis!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *